Hakkımızda

Çevresel kirlenmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan iklim değişikliği, günümüzde tüm dünyayı tehdit eder bir duruma gelmiştir. Yaşadığımız afetlerin yüzde 90’ından fazlasının iklim ve iklim değişikliği ile ilgili olması, tüm dünyada doğal kaynakların tükenmesi ve kirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkan açlık, kıtlık ve temiz suya erişim konusunda yaşanan sorunlarla ilişkili iklim göçlerinin yaşanması nedeniyle bu konuya kalıcı çözümler üretmek üzere acilen harekete geçmemiz gerekmektedir.

Ülke olarak Paris Anlaşması'na taraf olduğumuzun TBMM’de de onaylanması ile birlikte 2021 yılında ülkemizde oldukça önemli bir adım atıldı ve "Yeşil Kalkınma” dönemi başladı. İçinde bulunduğumuz Yeşil Kalkınma sürecinde yeşil dönüşüme maruz kalan ve etkilenen değil, etki eden, yön veren ve liderlik eden bir ülke olabilmek üzere her birimizin üzerine düşeni yapması gerekmektedir.

Bu kapsamda, Ülkemizin koyduğu “Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Hedefine ulaşılmasına katkı sağlamak ve iklim değişikliğine bağlı afetlerin önlenmesi amacıyla eğitim ve araştırma faaliyetleri yapmak, planlama aşamasının ötesine geçerek sonuç, etki ve çıktı odaklı bir uygulamayı hayata geçirebilmek amacıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde 2022 yılı “İklim Değişikliği ile Mücadele ve Seferberlik Hareketi Yılı” ("İklim Değişikliğine Uyum Yılı”) olarak ilan edilmiştir.

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde "2022 İklim Değişikliğine Uyum Yılı” çalışmaları kapsamında 31.01.2022 tarihinde ilk anket çalışması uygulanmış ve anket çalışanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi görmüştür. Anket sonuçlarına göre Üniversitemiz çalışanları ve öğrencilerimizin iklim değişikliği konusunda önemli düzeyde hassasiyete sahip oldukları ve gerekli aksiyonu almaya niyetli oldukları bulgusu bizler açısından memnuniyet verici olmuştur.  Ülkemizde iklim değişikliği ile ilgili konularda iletişim araçlarının hem yeterli hem de güvenilir bilgilendirme yapmada yetersiz kaldığını düşünen katılımcılar, Üniversitemizden “iklim değişikliğini önleyici faaliyetler” ve “iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bireysel olarak yapılabilecekler” konusunda eğitimler verilmesini de talep etmişlerdir. Buradan hareketle, "İklim Değişikliğine Uyum için Bilgi Kaynağım ESTÜ" mottosuyla başladığımız çalışmalarımız arasında eğitimler, çalıştaylar, bilgilendirme ve atölye çalışmaları, şenlikler ve çeşitli kampüs içi uygulamalar bulunmaktadır. 

Aralarında önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerin yanı sıra idari personelimizin de yer aldığı ESTÜ İklim Değişikliği Elçilerimiz etkinliklere destek olmaktadır. İklim Değişikliği Elçileri, iklim değişikliğinin sebepleri ve sonuçları hakkında farkındalık sahibi olup, bireysel önlemlerin yanı sıra çevresine model olan ve alınabilecek tedbirlere katkıda bulunan gönüllülerden oluşmaktadır.