ESTÜ'den Haberler

TÜBİTAK 4004 “Geleceğin Yeşil Yakalıları” Projesi Kapanış Etkinliği Yapıldı

TÜBİTAK 4004 “Geleceğin Yeşil Yakalıları” Projesi Kapanış Etkinliği Yapıldı

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenerek, 23 Mayıs 2022 Pazartesi günü ESTÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi kapsamında start verilen “Geleceğin Yeşil Yakalıları” projesi başarıyla tamamlandı. Proje, 3 Haziran 2022 Cuma günü Mühendislik Fakültesi’nde yapılan kapanış etkinliği ile başarılı bir şekilde sonlandırıldı. Etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Prof. Dr. Alper Çabuk, Odunpazarı İl Milli Eğitim Şube Müdürü Serhat Murat, Projeyi destekleyen kurum ve kuruluşlardan Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Öznur Oğuzoğlu, ve ITC Eskişehir Enerji Üretim San. Tic. AŞ’den Yüksek Çevre Mühendisi Soner Özenç İlhan ve Ford Otosan’dan Yüksek Çevre Mühendisi Tuğba Ayvaz Kahramantekin ve Esra Evin katıldı. Projenin gerçekleştirildiği Eskişehir Kurtuluş İlköğretim Okulu Müdürü İsa Özden, Eskişehir Avukat Mail Büyükerman İlkokulu Müdürü F. Zehra Doğan’ın yanı sıra öğretim üyeleri ve elemanları, Eskişehir Kurtuluş İlköğretim Okulu ve Avukat Mail Büyükerman İlkokulu öğrencileri, öğretmenleri ve ebeveynleri katıldı.

“Ağaç Yaşken Eğilir düşüncesiyle yola çıktık”

Etkinlikte söz alan Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Eftade Gaga, Geleceğin Yeşil Yakalıları projesinin pek çok birim, bölüm ve kişinin katkılarıyla yürütüldüğünü belirtti. Projenin çok yararlı olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gaga, “Çevre kirliliğiyle alakalı duyarlılığın ya da duyarsızlığın ne derecede olduğunu hepimiz gözlemliyoruz. Bu soruna çözüm üretmeye ‘Nereden başlayalım?’ derken kendi aramızda bir istişarede bulunduk. Zaten hâlihazırda Dr. Öğr. Üyesi Zehra Avdan Hocamızın yürütmüş olduğu ‘Benim Su Ayak İzim’ projesi vardı. ‘Bu fikri daha küçük öğrencilere ulaştıralım’ düşüncesiyle yola çıktık. ‘Ağaç yaşken eğilir’ dedik. Bizim için biraz macera oldu aslında. Daha önce bu kadar yaş ortalaması küçük bir öğrenci grubuyla bir araya gelmemiştik. Siz değerli dördüncü sınıf öğrencilerini davet ettik. İyi ki de davet etmiş ve bu projeyi yapmışız” dedi.

“Geleceğe yatırım yapmak, insana yatırım yapmaktan geçer”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, öğrenmenin her yaşta önemli olduğuna dikkat çekti. Öğrenmenin yanı sıra birlikte başarmanın da Eskişehir Teknik Üniversitesi için çok değerli olduğuna değinen Prof. Dr. Arslan, “Öğrenmenin ve öğretmenin keyifli bir süreç olduğunu sizler çok güzel bir şekilde ortaya koymuşsunuz. Öğrenmeye olan merakınızı umarım gelecek yaşamınızda da kaybetmezsiniz. Geleceğe yatırım yapmak, insana yatırım yapmaktan geçer. Özellikle gençlere ve öğrencilere yatırım yapmak çok kıymetli. Dolayısıyla bu projenin ortaya çıkması için çalışan, destek veren herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Odunpazarı İl Milli Eğitim Şube Müdürü Serhat Murat, Geleceğin Yeşil Yakalıları projesine emek veren herkese teşekkürlerini ileterek, öğretim üyelerini, öğrenci, velileri ve öğrencileri tebrik ettiğini söyledi.

“Öğrencilerimizin üniversite yaşamını yakından tanıma fırsatı oldu”

Eskişehir Kurtuluş İlköğretim Okulu Müdürü İsa Özden, Geleceğin Yeşil Yakalıları projesinin haberini ilk aldıklarında yaşadıkları heyecanın haklı bir heyecan olduğunu projenin başarılı bir biçimde tamamlanmış olmasını görmekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Proje kapsamında Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne konuk olan ilköğretim öğrencilerinin üniversite yaşamını yakından tanıma fırsatına sahip olduklarını da sözlerine ekleyen Özden, “Bu sayede 12. Sınıfa geldiklerinde aday öğrenci olarak seçecekleri okullar arasına Eskişehir Teknik Üniversitesi de girmiş oldu. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

“Sürdürülebirlik anlamında önemli bir proje”

Eskişehir Avukat Mail Büyükerman İlkokulu Müdürü F. Zehra Doğan, Avukat Mail Büyükerman İlkokulu olarak Geleceğin Yeşil Yakalıları projesinde yer almış olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Proje kapsamında öğrencilerinin her gün atölye çalışmaları sırasında deneyimledikleri bilgileri okula giderek kendileriyle paylaştıklarında projenin ne kadar sürdürülebilir olduğunu bir kez daha fark ettiklerini söyleyen Doğan, “Emekleri için proje ekibinde yer alan herkese teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Mühendislik Fakültesi bahçesinde devam eden etkinliklerle çeşitlenen proje kapanış töreninde ilköğretim öğrencilerinin 2 hafta boyunca gerçekleştirdikleri aktivitelere ait çalışmaların sergisi gerçekleştirildi.  Roboteaching firmasının Robotik kodlama ve üç boyutlu yazıcı sergi standı öğrencilerin ilgisini çekerken, müzik öğretmeni Rana Altınsoy’un önderliğinde atıktan yapılmış çalgılarla öğrenciler dans edip şarkı söylediler. Projenin bahçede gerçekleşen bir diğer etkinliği de Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Zeynep Çilingir yönetiminde konservatuvar öğrencileri tarafından bakır üflemeli çalgıların öğrencilere tanıtımın da yapıldığı “Mini Müzik Atölyesi ve Dinletisi” idi.

Etkinliklere katılım sağlayan “geleceğin yeşil yakalılarına” katılım sertifikaları verilmesinin ardından proje kapanışı kutlaması amacıyla proje pastası kesilerek ikramda bulunuldu. Geleceğin Yeşil yakalıları öğrencilerimizin el izleri projenin anısına Canvas tablolarda ölümsüzleştirildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.